Αλεξάνδρου Σβώλου 23 | 2310-276120 | info@angelline.gr

Διαβάστε χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με την ισορροπημένη διατροφή. Τι είναι η αλκαλική διατροφή; Πόσο χρήσιμη είναι για την υγεία μας; πως μπορούμε να εξισορροπήσουμε την διατροφή μας; Αυτά αλλά και άλλα ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στο παρακάτω άρθρο το οποίο υπογράφει η φαρμακοποιός και ιδιοκτήτρια του φαρμακείου και του εργαστηρίου Angelline, κ. Αγγελίνα Τσιαπραντά.

Είναι αλήθεια ότι είναι σωστή η αλκαλική διατροφή;

Η αλήθεια είναι ότι στη διατροφή μας πρέπει να είναι ισόποσα κατανεμημένοι οι οξινιστές/αλκαλοποιητές, δηλαδή να ακολουθούμε σε ισοζύγιο μια ουδέτερη διατροφή. Ο λόγος είναι ότι το pH του οργανισμού είναι ελαφρώς αλκαλικό (7,4 κατά μέσο όρο) και λειτουργεί αρμονικά σε αυτή την τιμή. Η μετάβαση από αυτή την τιμή σε πιο όξινες, ακόμη και μέσα στο επιτρεπτό εύρος, οδηγεί σε δυσλειτουργικά για το σώμα φαινόμενα.

 

Τι είναι η αλκαλική διατροφή?

Αλκαλική διατροφή είναι αυτή που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο αλκαλοποιητές, δηλαδή τροφές που κατά μετά την πέψη είναι αλκαλικές και ευνοούν την διατήρηση του pH του οργανισμού στις ιδανικές τιμές (7,35-7,45).

 

Γιατί είναι σημαντικό για το δέρμα μας να προσπαθήσουμε να ακολουθούμε πιο αλκαλική διατροφή?

Λόγω κακής διατροφής, ή γενικού lifestyle, το pH γίνεται περισσότερο όξινο από τις ιδανικές τιμές σε καθημερινή βάση. Αυτό οδηγεί σε δημιουργία ελευθέρων ριζών και πρόωρη κυτταρική γήρανση. Δηλαδή, γήρανση της επιδερμίδας, δημιουργία ρυτίδων και ανελαστικού δέρματος.

 

Υπάρχει πρόκληση ασθενειών όταν το pH τείνει στις πιο όξινες τιμές? Συνδέεται το pH με την εμφάνιση καρκίνου?

Η πτώση του pH στις πιο όξινες τιμές οδηγεί σε πτώση του μεταβολισμού. Αυτό σημαίνει λιγότερες καύσεις, συσσώρευση λίπους, αύξηση λιπώδους ιστού και συνεπώς αύξηση του σωματικού βάρους και του τοπικού πάχους.
Σε επίπεδο ανοσοποίησης επέρχεται και πάλι πτώση καθώς γίνεται υπερσυγκέντρωση των μικροοργανισμών και έχει ως συνέπεια να γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε ιώσεις, κρυολογήματα και ουρολοιμώξεις.


Γενικά, τα όργανα του σώματος δυσλειτουργούν και βάλλονται ευκολότερα με αποτέλεσμα την δημιουργία ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η νόσος Alzheimer, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.


Η εμφάνιση καρκίνου συνδέεται άμεσα με την όξινη διατροφή και την συνολική τοξίνωση ενός οργανισμού τόσο διατροφικά όσο και περιβαλλοντικά και παρουσιάζεται συχνότερα στους οργανισμούς όπου επί σειρά ετών το pH μετακινείται στις πιο όξινες τιμές όπως στους καπνιστές, στους παχύσαρκους, και γενικά σε ανθρώπους με κακή ποιότητα ζωής (έντονο στρες, λίγες ώρες ύπνου, κακή διατροφή, υπερκόπωση).

 

Χρειάζεστε ένα πρόγραμμα διατροφής; Επικοινωνήστε με το φαρμακείο μας κι εμείς θα το προσαρμόσουμε στις ανάγκες σας

 

Αλεξ. Σβώλου 23

2310-276120

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 


 Γιατί δυσκολευόμαστε πρακτικά να επιτύχουμε μια ουδέτερη διατροφή?

Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής δεν κατανέμουμε ισόποσα τις τροφές μας σε καθημερινή βάση και περιοριζόμαστε σε “εύκολες τροφές” ή σε γρήγορα φαγητά που κυρίως μας δίνουν υδατάνθρακες και είναι στην κατηγορία των οξινιστών. Επίσης, το σύγχρονο lifestyle ωθεί στη συχνή κατανάλωση αλκοόλ, καφέ, καφεϊνούχων σκευασμάτων, προϊόντων διατροφής χωρίς πρεβιοτικά, προϊόντων με λευκό αλεύρι, άσπρη ζάχαρη και εν γένει προϊόντα πλούσια σε γλουτένη. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση ζωικών παραγώγων και κρέατος εις βάρος της κατανάλωσης φρούτωνω και λαχανικών.

 

Πως μπορούμε να εξισορροπήσουμε την διατροφή μας εφόσον οι καθημερινές συνθήκες την καθιστούν όξινη?

- Αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Πιο συγκεκριμένα:

 

- Αντί για αρτοσκευάσματα μπορούμε να προτιμήσουμε φρούτα και φρέσκα λαχανικά

 

- Ένα μέρος των γαλακτοκομικών μπορεί να αντικατασταθεί με ωμούς ξηρούς καρπούς

 

- Κάποια κύρια γεύματα με κρέας μπορούν να γίνουν γεύματα με όσπρια. Τα γεύματα με κρέας θα πρέπει να συνοδεύονται από βραστά λαχανικά.

 

- Μερικά ροφήματα καφέ/κακάο μπορούν να αντικατασταθούν από αφεψήματα ή ροφήματα τίλιο, λουίζα, μελισσόχορτο, τσάι του βουνού, πράσινο τσάι, φλαμούρι κλπ.

 

- Γενικά να αντικαταστήσουμε τα επεξεργασμένα ζυμάρια και δημητριακά με τα λιγότερο κατεργασμένα πχ. το λευκό ψωμί με ζέα, το λευκό ρύζι με καστανό, την λευκή ζάχαρη με μελάσα, τα δημητριακά (πρωινού) με νιφάδες βρώμης

 

- Αντί για ιωδιούχο αλάτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακατέργαστο θαλασσινό άλας ή αλάτι Ιμαλαΐων

 

- Τέλος ωφελεί να κάνουμε πολύ καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων που προσδίδουν και αυτά όξινο pH.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Αλεξάνδρου Σβώλου 23

Πόλη: Θεσσαλονίκη

T.K: 54622

Τηλέφωνο: 2310-276120

email: info@angelline.gr

/angelline.gr

Χρήσιμες πληροφορίες

Η παρούσα ιστοσελίδα έχει το σκοπό της επιστημονικής ενημέρωσης των επιστημόνων υγείας και του κοινού για τις νόμιμες παρασκευαστικές δυνατότητες εξατομικευμένης φαρμακοθεραπείας του γαληνικού εργαστηρίου του φαρμακείου μας.